Κεντρική ›› Κείμενα ›› Προκηρύξεις ›› Αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας
Αλληλεγγύη στους 300 απεργούς πείνας

Ως  Σωματείο μόνο αλληλέγγυοι μπορούμε να είμαστε στον αγώνα-απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει από τις 25 Γενάρη 2011 οι περίπου 300 μετανάστες και μετανάστριες στη χώρα μας, γιατί:

1ο: είναι ένα από τα στοιχειώδη καθήκοντα και δικαιώματα του Σωματείου μας, αλλά και σχεδόν όλων των άλλων. Καθήκοντα  και δικαιώματα που περιέχονται στους σκοπούς του ίδιου του καταστατικού του Σωματείου μας: «Να καλλιεργεί (το Σωματείο) ένα κλαδικό, συναδελφικό και διεθνιστικό πνεύμα στους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς του κλάδου», «να συμπαραστέκεται υλικά και ηθικά σε άλλα σωματεία, σε εργαζόμενους άλλων κλάδων και χώρων, που βρίσκονται σε αγώνα για τα δικαιώματά τους», «να αγωνίζεται μαζί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό, το σωβινισμό, το φασισμό και τον πόλεμο».

2ο: αυτό πιστεύουμε ότι οφείλουμε ως άνθρωποι, εργαζόμενοι και εκπαιδευτικοί. Στο ίδιο το Σωματείο μας έχουμε μέλη μετανάστες από διάφορες χώρες και ηπείρους, που ζουν την αγωνία της νομιμοποίησής τους – ανάλογα με τις ορέξεις των αφεντικών ή της εκάστοτε κυβέρνησης. Στους χώρους της δουλειάς μας, μέσα στις τάξεις, διδάσκουμε παιδιά μεταναστών και ελλήνων. Όλα μαζί, παιδιά  τα οποία δεν κουβαλάνε πάνω τους τα διακριτικά του έθνους ή της χώρας προέλευσής τους και τα οποία δεν είναι χωρισμένα από φράχτες ή τείχη. Επίσης αρκετοί από εμάς στο παρελθόν, το οποίο νομίζαμε μακρινό, ζήσαμε άμεσα ή έμμεσα την εμπειρία της «δικής μας» μετανάστευσης, τον ξεριζωμό από τον τόπο, τους φίλους μας κ.λπ.

3ο: ξέρουμε καλά ότι οι μετανάστες και οι μετανάστριες ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους λόγω φτώχειας, ανεργίας, πολέμων ή δικτατοριών. Μοναδικό τους όνειρο ή διέξοδος η ανεπτυγμένη Δύση και συνήθως η χώρα μας, λόγω γεωγραφικής θέσης, είναι χώρα-πύλη, πέρασμα προς την Ευρώπη. Πολλοί από αυτούς/αυτές δουλεύουν χρόνια στη χώρα μας, άλλοι νόμιμα και άλλοι παράνομα. Ζουν στην αγωνία, στο φόβο, στη σκιά ή στο σκοτάδι της παρανομίας ή της απώλειας της νομιμότητας. Οι μετανάστες και οι μετανάστριες ιδίως είναι το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο κομμάτι των εργαζομένων από τους εργοδότες, ιδιώτες ή το ίδιο το κράτος. Ταυτόχρονα εργοδότες, κράτος και οι κυβερνήσεις τους ρίχνουν σκόπιμα στους μετανάστες το ανάθεμα, την ευθύνη ή τη ρετσινιά ότι αυτοί φταίνε για την ανεργία, για την ίδια την κρίση κ.λπ. Ένα απίστευτο σκυλολόι από εργοδότες, λειτουργούς του κράτους ή της κυβέρνησης, από «πολιτικούς» και διάφορους άλλους και κυρίως χρυσοπληρωμένους δημοσιογράφους έχουν στήσει μια καλά σχεδιασμένη ιδεολογική, πολιτική, πρακτική και κάθε είδους καθημερινή τρομοκρατία και πλύση εγκεφάλου.

Ενάντια στην απεργία πείνας, τις τελευταίες ημέρες ωρύονται α) για την υποκίνηση των 300, β) για την έλλειψη νομιμότητας, ότι είναι παράνομοι, γ) για την απαράδεκτη-μη νόμιμη κινητοποίησή τους και τελικά λένε «δεν αντέχουμε άλλο σαν κοινωνία… πρέπει να νοιαστούμε και για τους έλληνες φτωχούς». Το θράσος και η υποκρισία τους είναι απίστευτα. Αυτοί που έχουν οδηγήσει 2.000.000 κάτω από το όριο φτώχειας, αυτοί που κόβουν μισθούς και συντάξεις κ.λπ., αυτοί μιλάνε για τους έλληνες φτωχούς!

4ο: ξέρουμε ότι η απεργία πείνας των 300 μεταναστών και μεταναστριών αλλά και κάθε άλλος αγώνας των μεταναστών, όπως και κάθε αγώνας οποιουδήποτε κομματιού των εργαζομένων, των νέων, των ανέργων, των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι υποκινούμενος από την ίδια την οικονομική κρίση, τη βάρβαρη λογική του κέρδους, τις απάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι εργοδότες, οι κυβερνήσεις και το κράτος τους, καθώς και η ίδια η Τρόικα. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ αποτελούν μια Χούντα κι όλοι αυτοί είναι οι μοναδικοί και πραγματικοί υποκινητές τόσο της απόγνωσης και της δυστυχίας, που ολοένα και αυξάνει, όσο και των ίδιων  των κινητοποιήσεων αλλά και των εκρήξεων ή ακόμη και εξεγέρσεων.

5ο: ξέρουμε ότι ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ δεν έχουν το δικαίωμα να μιλάνε για νομιμότητα. Τολμάνε και μιλάνε για έλλειψη νομιμότητας, λένε ότι οι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά ή ότι η κινητοποίησή τους πχ η κατάληψη της Νομικής είναι παράνομη. ΑΥΤΟΙ, εργοδότες, κράτος, κυβέρνηση και Τρόικα έχουν καταργήσει την ίδια τη δική τους νομιμότητα. ΑΥΤΟΙ τσαλαπατάνε καθημερινά στους χώρους δουλειάς την εργατική νομοθεσία. ΑΥΤΟΙ συνεχώς ψηφίζουν νόμους που καταργούν άλλους δικούς τους νόμους και κυρίως καταργούν ή χτυπάνε τη δημόσια υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση, τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις 100 ή 150 ετών. ΑΥΤΟΙ έχουν καταργήσει την ίδια τη Βουλή αλλά και το σύνταγμα, τη δική τους Βουλή και σύνταγμα με το περιβόητο Μνημόνιο. ΑΥΤΟΙ έχουν μετατραπεί σε θλιβερές μαριονέτες του Στρος Καν με τον οποίο χαριεντίζονται μέσα στο ίδιο τους το Κοινοβούλιο. ΑΥΤΟΙ μας κατηγορούν ότι τα φάγαμε μαζί. ΑΥΤΟΙ απολαμβάνουν τη μοναδική ΑΣΥΛΙΑ και τολμάνε να ισχυρίζονται ότι εμείς «οι από κάτω» παρανομούμε ή υποθάλπουμε παράνομους!

Απέναντι στη δική τους νομιμότητα και ΑΣΥΛΙΑ, απέναντι στην ακόρεστη δίψα τους για κέρδη, ΕΜΕΙΣ έχουμε πλέον το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να αναγνωρίζουμε μόνο τη δική μας νομιμότητα. ΕΜΕΙΣ θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο, μορφή αγώνα και δυναμικές ενέργειες για να υπερασπιστούμε τις ζωές, τις εργασίες, τα δικαιώματά μας. ΕΜΕΙΣ οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. ΕΜΕΙΣ παράγουμε όλο τον πλούτο της κοινωνίας και ΕΜΕΙΣ έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Μοναδική λύση στο πρόβλημα των μεταναστών στη χώρα μας είναι η άμεση και χωρίς προϋποθέσεις νομιμοποίησή τους, είτε μπαίνουν ση χώρα μας «με χαρτιά, είτε χωρίς χαρτιά». Αυτή είναι καταρχήν η μοναδική ανθρώπινη λύση που μπορεί να δώσει μια οποιαδήποτε κοινωνία, αν θέλει να είναι ανθρώπινη κοινωνία και όχι ζούγκλα. Αυτή θα ξεμπλοκάρει τα όποια κοινωνικά ή άλλα προβλήματα συσσωρεύονται στην ελληνική κοινωνία. Όσοι θέλουν, με τα χαρτιά τους, θα μπορούν να φύγουν. Όσοι μείνουν δεν θα ζουν στη σκιά ή στο σκοτάδι και στο φόβο, θα έχουν ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με όλους τους έλληνες. Μόνο έτσι δεν θα χρησιμοποιούνται σαν φθηνή εργατική δύναμη, μόνο έτσι θα μπορούν να πέσουν τα τείχη του φόβου, της καχυποψίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού από τα μυαλά και τις γειτονιές. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, τις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπαίτιους της φτώχειας, της ανεργίας, της μιζέριας, της απόγνωσης. Είμαστε αλληλέγγυοι φύσει και θέση με τους μετανάστες γενικά αλλά και με τους 300 απεργούς πείνας πιο συγκεκριμένα. Πιστεύουμε ότι όλοι, ατομικά και συλλογικά πρέπει να δείξουμε την υλική και ηθική συμπαράστασή μας σε αυτόν τον αγώνα άμεσα και χωρίς προϋποθέσεις.

  •  Άμεση και χωρίς προϋποθέσεις νομιμοποίηση όλων των μεταναστών/μεταναστριών

Ίσα ατομικά, κοινωνικά, δημοκρατικά, πολιτικά κ.α. δικαιώματα για