Κεντρική ›› Κείμενα ›› Στις 25 Γενάρη κερδίσαμε μόνο μια πρώτη μάχη!
Στις 25 Γενάρη κερδίσαμε μόνο μια πρώτη μάχη!

Η ΕΚΛΟΓΙΚΉ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΤΙΣ 25/1/2015 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ

          Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, η αντιδραστική και χουντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα μνημονιακά δεκανίκια της (ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ, ΛΑΟΣ) δέχθηκαν τεράστια ήττα. Μία κυβέρνηση που δεν είχε καμία νομιμοποίηση στα μάτια των εργατικών και λαϊκών μαζών, που κυβερνούσε με τις συμμορίες των ΜΑΤ,ΔΙΑΣ,ΔΕΛΤΑ, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με ξύλο χημικά και καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις για όσους τολμούσαν να αγωνιστούν «μαυρίστηκε» από τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των νέων και των λαϊκών στρωμάτων. Το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτή η πρώτη νίκη των μαζών, είναι αποτέλεσμα όλων των αποφασιστικών αγώνων της τελευταίας 5ετίας. Τόσο, των λεγόμενων μεγάλων αγώνων (Σκουριές, καθαρίστριες Υπουργείου Οικονομικών, ΕΡΤ, κινητοποίηση ενάντια στα κοψίματα ρεύματος - νερού- και στους πλειστηριασμούς, εκπαιδευτικοί, σχολικοί φύλακες), όσο και  των λεγόμενων ‘’μικρών’’ (πχ Καφεναί-Μυρσίνη, Μπαχαράκης, Pizza hut, Χατζής, Φούρνος του Λάμπρου κ.α.). Οι εργατικές και λαϊκές μάζες συνέτριψαν με τη ψήφο τους, στις  25/1, και όλους τους εκφοβισμούς, την τρομοκρατία που χρησιμοποίησαν προεκλογικά, τόσο η συγκυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου όσο και η οικονομική και πολιτική ελίτ της Ε.Ε. και ιδιαίτερα η Γερμανία, που με κάθε μέσο προσπάθησαν να επιβάλουν στον ελληνικό λαό σκληρά μνημόνια και εξαθλίωση.

      Όμως στις 25 Γενάρη κερδίσαμε μόνο μια πρώτη μάχη – ο πόλεμος συνεχίζεται και είναι ένας πόλεμος ζωής ή θανάτου. Γιατί τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά μας είναι ζωής ή θανάτου. Η κρίση και το μνημονιακό καθεστώς έχουν αφήσει ερείπια στο πέρασμά τους: συρρίκνωση της παραγωγής κατά 25%, παραλυμένο τραπεζικό σύστημα και οικονομία, 4 εκ. ανθρώπων στο όριο της φτώχιας, 1,5 εκ. άνεργους και 800.000 υποαπασχολούμενους, μισθούς πείνας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εργοδότες που οργιάζουν, καταστροφή της υγείας– ασφάλισης– παιδείας. Ένα τερατώδες Κράτος Έκτακτης Ανάγκης των ΜΑΤ–ΔΙΑΣ–ΔΕΛΤΑ και μια «δικαιοσύνη» που τρομοκρατούν, κυνηγούν, συλλαμβάνουν και καταδικάζουν όσους αντιστέκονται. Και γιατί επίσης, μπορεί απέναντί μας να μη στέκουν πλέον οι πολιτικοί υπηρέτες των Μνημονίων, οι Σαμαράς – Βενιζέλος και Σια,  αλλά συνεχίζουν να είναι απέναντί μας οι ντόπιοι καπιταλιστές και το κράτος τους, οι τραπεζίτες, οι καναλάρχες, οι εφοπλιστές, οι ντόπιοι και κυρίως οι ευρωπαίοι δανειστές/ τοκογλύφοι, η ευρωπαίοι «ηγέτες», οι «θεσμοί» της Ε.Ε. Όλη αυτή η συμμορία/εγκληματική οργάνωση που στο όνομα των αγορών και των επενδυτών, δεν διστάζει να εκφοβίζει, να τρομοκρατεί και να στραγγαλίζει χώρες ολόκληρες με μνημόνια ή να υποστηρίζει φασιστικές κυβερνήσεις (Ουκρανία), για να υπερασπίσει τα ιερά και τα όσιά της, δηλαδή τα κέρδη της.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Οι μνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων έχασαν τον πρώτο γύρο όμως ήδη έχουν εξαπολύσει την επίθεσή τους για να κερδίσουν τη μάχη και να μας επιβάλουν τα μνημόνια και ένα νέο μνημονιακό καθεστώς. Εξακολουθούν να εκβιάζουν τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό, μέσω του χρέους, της έλλειψης ρευστότητας κλπ, δηλαδή μέσω της στρόφιγγας χρηματοδότησης με ευρώ που έχουν στα χέρια τους. Απαιτούν τη συνέχιση των Μνημονίων, ειρωνεύονται, χλευάζουν, καθυβρίζουν τους εργαζόμενους και τον ελληνικό λαό και την ίδια ώρα τολμάνε και μιλάνε για σεβασμό σε κανόνες και εμπιστοσύνη στην ΕΕ! Αυτοί - η συμμορία/εγκληματική οργάνωση υπεράσπισης των αγορών και των επενδυτών, των τοκογλύφων και των δανειστών – που μόλις στις 25 Γενάρη 2015, καταδικάστηκαν μαζί με τα Μνημόνιά τους, από τη  λαϊκή ετυμηγορία!

Οι ωμοί εκβιασμοί της ΕΕ/Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και ιδιαίτερα των Γερμανών ιμπεριαλιστών, προς όφελος του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου, οδήγησαν στη «συμφωνία» Κυβέρνησης-Γιούρογκρουπ που ανακοινώθηκε την Παρασκευή 20/2/2015. Η οποία αποτελεί μια τεράστια υποχώρηση –από την απόφαση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στις 25/1/2015  γιατί: (1) παρατείνει το μνημονιακό καθεστώς για τουλάχιστον 4 μήνες, (2) αναγνωρίζει τη δανειακή σύμβαση και το σύνολο του χρέους, (3) παρατείνει τον έλεγχο/επιτήρηση της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας από τους εκπροσώπους των δανειστών-κερδοσκόπων, που τώρα ονομάζονται «θεσμοί» σε αντικατάσταση της τρόικας, (4) ακυρώνει σχεδόν στο σύνολό του ακόμη και το μετριοπαθές πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό, (5) αποτελεί υπονόμευση της νίκης του ελληνικού λαού στις 25 Γενάρη που με τους αγώνες και την ψήφο του έδωσε σκληρή απάντηση στη δωσίλογη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και στην οικονομική και πολιτική ελίτ της ΕΕ και(6) δείχνει ότι η τελική συμφωνία που θα υπογραφεί τον προσεχή Ιούνιο μπορεί να μας ξαναγυρίσει στον αρμαγεδώνα των μνημονιακών πολιτικών. Και όλα αυτά γιατί οι «εταίροι» ΈΧΟΥΝ ΤΗ ΣΤΡΌΦΙΓΓΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΧΕΡΙ! και θα εκβιάζουν για όσο καιρό και όποιους θέλουν να μένουν μέσα στο ζουρλομανδύα του Ευρώ και της ΕΕ.

 

ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ & ΑΓΩΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΝΤΙ-ΜΝΗΜΟΝΙΟ

            Αυτοί οι εκβιασμοί δεν πρόκειται να σταματήσουν για όσο παίζουμε στο δικό τους γήπεδο με τους δικούς τους κανόνες και τους δικούς τους διαιτητές. Όσο αφήνουμε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στα δικά τους χέρια, αυτοί θα εκβιάζουν και θα επιβάλουν τα Μνημόνιά τους, όλο και πιο πολλά, όλο και πιο άγρια, ληστρικά και απάνθρωπα. Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις δεν χρειάζεται εφησυχασμός και κυρίως δεν χρειάζεται απογοήτευση. Πρέπει και μπορούμε να αγωνιστούμε μαζί με τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων εργαζομένων για να μην περάσουν οι μνημονιακές πολιτικές. Και πρώτα από όλα πρέπει και μπορούμε να προχωρήσουμε, για να ολοκληρώσουμε τη νίκη μας. Να οργανώσουμε, να εντείνουμε, να ενοποιήσουμε  και να συντονίσουμε τους μεγάλους και μικρούς αγώνες  που βρίσκονται μπροστά μας, στους χώρους δουλειάς ,σε πλατείες και γειτονιές, σε σχολεία και σχολές, δηλαδή παντού.

Για να αντιμετωπίσουμε την τεράστια ανθρωπιστική κρίση, για να παλέψουμε για την επαναφορά των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων στα προ μνημονίων επίπεδα,  και για να ανασυγκροτήσουμε/ επανακινήσουμε την οικονομία με βάση τα δικά μας συμφέροντα και τα δικά μας αιτήματα:

Άμεση κατάργηση των Μνημονίων.

Διαγραφή όλου του Χρέους.

Έξω από το ζουρλομανδύα του Ευρώ και της ΕΕ.

Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο.

Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751, χωρίς όρια ηλικίας.

Κατάργηση των Μνημονιακών περιορισμών στην επιδότηση ανεργίας.

Αποκατάσταση του θεσμού των ΣΣΕ στα προ Μνημονίων δεδομένα.

Μείωση ωρών εργασίας, χωρίς μείωση μισθών & μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

     Όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν «για εμάς, χωρίς εμάς», ή μόνο από μια κυβέρνηση, μέσα από συζητήσεις και διαπραγματεύσεις. Καμιά κυβέρνηση από μόνη της, και πόσο μάλλον αν δεν σπάει με το ζουρλομανδύα του Ευρώ και της ΕΕ, όπως και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη κρίση, τις περιβόητες αγορές, και κυρίως τους τοκογλύφους / δανειστές και τους υπερασπιστές τους ντόπιους και ξένους. Η μόνη πραγματική διέξοδος θα έρθει μέσα από αγώνες, με τη μέγιστη δυνατή ενεργή συμμετοχή και κινητοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων και των λαϊκών στρωμάτων, για να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις για τις δικές μας ανάγκες.

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, οι εργοδότες μας, ήταν και είναι αποφασισμένοι και θέλουν να ρίξουν την κρίση στις πλάτες μας. Όνειρό τους ήταν και είναι να μας απασχολούν και να μας πληρώνουν όταν, όσο, όπου και όπως θέλουν, αν θέλουν. Δέχτηκαν μια πρώτη ήττα λόγω του εκλογικού αποτελέσματος της 25ης Γενάρη 2015, όμως συνεχίζουν να είναι ακόμη εργοδότες, συνεχίζουν να έχουν τη στρόφιγγα στα δικά τους χέρια και συνεχίζουν να έχουν τους συμμάχους τους. Ας μη χάνουμε ούτε λεπτό, ας μην έχουμε τον παραμικρό δισταγμό, να συσπειρωθούμε στο Σωματείο μας, να ενωθούμε όχι μόνο μεταξύ μας αλλά και με τους άλλους εργαζόμενους,  για να δυναμώσουμε και να υπερασπιστούμε τα δικά μας συμφέροντα. Για να αγωνιστούμε και εμείς για την επιβολή των παραπάνω αιτημάτων, δηλαδή για την κατάργηση των Μνημονίων. Για να προχωρήσουμε επίσης στο επόμενο διάστημα πιο μαζικά και πιο δυναμικά (α)στην εκλογή των νέων οργάνων της διοίκησης του Σωματείου μας και (β)στη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ).

 

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

Εργαζόμενων εκπαιδευτικών/εκπαιδευτών-τριων σε:

 

  •  φροντιστήρια κάθε είδους (Μ.Ε., Ξ.Γ., ΑΣΕΠ, κ.λπ.)
  •  ιδιωτικά ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, ΕΕΣ
  •  ιδιωτικές και δημοτικών επιχειρήσεων σχολές χορού, μουσικής, γυμναστήρια, ωδεία
  •  ιδιωτικούς και δημοτικών επιχειρήσεων παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.