Κεντρική ›› Κείμενα ›› ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΟΥ ΣΤΟ ΣΜΕΘ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΟΥ ΣΤΟ ΣΜΕΘ

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ – ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ

ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ,  ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ & ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

 

            Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, εργαζόμενοι/ες εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτές, σε Φροντιστήρια, ΙΙΕΚ, ΚΕΚ, κ.α., από τις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015, ζούμε πλέον σε μια διαφορετική και σύνθετη πολιτική κατάσταση. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν μια πρώτη νίκη των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των νέων, που δεν πίστεψαν στα ψέματα των μνημονιακών κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, που δεν υπέκυψαν στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς τους. Αυτή η νίκη δεν ήρθε ξαφνικά και «από το πουθενά» αλλά είναι αποτέλεσμα των σκληρών και ηρωικών αγώνων που έδωσε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι μνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων, παρότι έχασαν αυτή την πρώτη μάχη, έχουν ήδη εξαπολύσει την επίθεσή τους, για να μας επιβάλουν ένα νέο μνημονιακό καθεστώς. Αγνοούν επιδεικτικά το αποτέλεσμα των εκλογών και απαιτούν-εκβιάζουν, με όπλο τους την χρηματοδότηση, για νέα μνημόνια με βάση το mail Χαρδούβελη και τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, που σκόπιμα καλλιεργεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Χρειάζεται αγώνας παντού, μέχρι να επιβάλουμε το δίκιο μας. Να βάλουμε σαν προτεραιότητα τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, να αντιμετωπίσουμε τη φτώχεια και τις επιπτώσεις των Μνημονίων, να ξηλώσουμε τα Μνημόνια. Με δυναμικούς, ενωτικούς και συντονισμένους αγώνες, να ολοκληρώσουμε τη νίκη της 25ης Ιανουαρίου 2015. Για τα εξής:

 • Άμεση κατάργηση των Μνημονίων.
 • Διαγραφή όλου του Χρέους.
 • Έξω από το ζουρλομανδύα του Ευρώ και της ΕΕ.
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των τομέων-κλειδιά της οικονομίας κάτω από εργατικό έλεγχο.
 • Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751, χωρίς όρια ηλικίας.
 • Κατάργηση των Μνημονιακών περιορισμών στην επιδότηση ανεργίας.
 • Αποκατάσταση του θεσμού των ΣΣΕ στα προ Μνημονίων δεδομένα.
 • Μείωση ωρών εργασίας, χωρίς μείωση μισθών & μείωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
 • Δημόσια δωρεάν υγεία για όλους.

 

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΤΕΤΑΡΤΗ  3/6/2015, στις 11:00 πμ,

στο ΕΚΘ, Αριστοτέλους 32, στον 1ο όροφο

 

ΣΤΗΡΙΖΟΜΑΣΤΕ και ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ το

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ  ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΟΥ ΣΤΟ ΣΜΕΘ

ΤΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, παρά τη σημαντική ήττα των Μνημονιακών δυνάμεων, στις 25/1/2015, άλλη μια ακαδημαϊκή χρονιά έφτασε στο τέλος της, όμως οι επιπτώσεις των μνημονικών πολιτικών των τελευταίων χρόνων είναι εδώ και είναι δραματικές. Εκατοντάδες ή χιλιάδες από μας δεν καταφέραμε να εργαστούμε, ενώ από αυτούς που εργάστηκαν ή πλειοψηφία απασχολήθηκε με συμβάσεις μερικές απασχόλησης, με υπερβολικά χαμηλά ωρομίσθια και με μηνιαίες αποδοχές που καταβάλλονταν κουτσουρεμένες και με μεγάλη καθυστέρηση, χωρίς δώρα, άδειες και επιδόματα. Ακόμα λιγότεροι θα είναι αυτοί που θα έχουν πρόσβαση στο πενιχρό ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ λόγω των ελάχιστων ενσήμων που κατάφεραν να επικολλήσουν και του ανώτατου ορίου των 400 ημερών επιδότησης εντός τετραετίας που επέβαλαν οι μνημονιακές δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων.

Φτάνει πια. Δεν πρέπει να ανεχτούμε άλλο αυτήν την κατάσταση. Η ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία, η καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων, και η ατομικοποίηση που μας κάνει έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών πρόκειται να γιγαντωθούν το επόμενο διάστημα αν μείνουμε αμέτοχοι. Η οικονομική κρίση, οι δανειστές-τοκογλύφοι και οι εργοδότες είναι ακόμη εδώ και κυρίως είναι ακόμη εδώ οι εκβιασμοί, οι απαιτήσεις τους για τα παλιά αλλά και για νέα Μνημόνια. Είναι επίσης ακόμη εδώ, η δίψα και η λύσσα τους, για να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις δικές μας πλάτες, μπας και σώσουν τα κέρδη τους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η επίλυση των προβλημάτων μας, δεν είναι υπόθεση κάποιον ειδικών. Η μόνη λύση-εγγύηση σωτηρίας είναι η πιο μαζική και δυναμική, δική μας, κινητοποίηση-διεκδίκηση, μαζί με την ενότητα και το συντονισμό με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Γράψου τώρα στο Σωματείο, για να οικοδομήσουμε στο χώρο μας ένα εργαλείο αλληλοβοήθειας, αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης. Για να οργανώσουμε και να προετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι τους μικρούς αλλά και τους μεγάλους αγώνες που απαιτούνται για να υπερασπιστούμε τις ανάγκες, τα δικαιώματα και τα όνειρά μας, την αξιοπρέπεια και τις ζωές μας.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, ας μη χάνουμε ούτε λεπτό, ας μην έχουμε τον παραμικρό δισταγμό, πρέπει και μπορούμε να παλέψουμε άμεσα για την υπογραφή μιας ενιαίας συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα μας εξασφαλίζει τα στοιχειώδη, για μια αξιοπρεπή ανθρώπινη εργασία και για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Παλεύουμε για:

 • Πλήρη και σταθερή εργασία - Κατάργηση της μερικής απασχόλησης
 • Ενιαίους και αξιοπρεπείς όρους, σχέσεις, συνθήκες εργασίας και αμοιβής της εργασίας μας.

Και ταυτόχρονα διεκδικούμε:

1  Πλήρη ελευθερία και προστασία κάθε είδους δράσης και διεκδίκησης.

2  Άμεση κατάργηση όλων των Μνημονιακών «ρυθμίσεων» για κατώτατους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), ΟΜΕΔ και εργασιακά (απολύσεις, αποζημιώσεις κ.λπ.)

3  Δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους. Αύξηση των κρατικών δαπανών. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών. Μείωση μαθητών ανά αίθουσα. Μονιμοποίηση όλων των μέχρι τώρα αναπληρωτών και ωρομίσθιων.