Κεντρική ›› Κείμενα ›› Διάφορα κείμενα ›› Ανακοίνωση για τα επικείμενα αντεργατικά μέτρα
Ανακοίνωση για τα επικείμενα αντεργατικά μέτρα

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ!

 

Μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου, του ασφαλιστικού, του φορολογικού νόμου, & του «κόφτη», η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προετοιμάζει ένα μεγαλύτερο χτύπημα: τα μέτρα για τα «Εργασιακά», που ετοιμάζουν να ψηφίσουν το Φθινόπωρο. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις βουλευτών, τα μέτρα αυτά θα είναι ισοπεδωτικά (νέα μείωση μισθών, ακόμη μεγαλύτερη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, πετσόκομμα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων):

Για τις νέες μειώσεις μισθών, αρχικά και ενδεικτικά ακούγονται μέτρα, όπως:

1) Νέα μείωση του κατώτατου μισθού από 1/1/2017 (σήμερα είναι 586 ευρώ μικτά για τους άνω των 25 ετών και 511 ευρώ μικτά για νεότερους), στα πλαίσια των δεσμεύσεων των 2 πρώτων Μνημονίων, με μια Υπουργική Απόφαση.

2) Κατάργηση 13ου - 14ου μισθού (δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και επίδομα αδείας) στον ιδιωτικό τομέα.

3) Κατάργηση όλων των επιδομάτων: γάμου, τέκνων, σπουδών, ανθυγιεινής εργασίας και προσαυξήσεων τριετιών, που θα επιφέρει άμεση μείωση έως 30%!

4) Καθιέρωση ενός αμετάβλητου μισθού για όλο τον εργασιακό βίο, χωρίς προσαύξηση.

5) Μείωση της αποζημίωσης απόλυσης των εργαζομένων, για πολλοστή φορά εν μέσω Μνημονίων.

6) Καθιέρωση/θεσμοθέτηση πολύ περισσότερων δυνατοτήτων μονομερούς καταστρατήγησης –από τον εργοδότη– των εργατικών ή εργασιακών δικαιωμάτων (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.), πιο κάτω από τα στοιχειώδη/νόμιμα δικαιώματα. Είτε μέσω της διεύρυνσης εφαρμογής των Ειδικών Επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΕΕΣΣΕ), είτε μέσω της θεσμοθέτησης των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ-σε παραμεθόριες περιοχές, σε περιοχές ή κλάδους με πολύ μεγάλη ανεργία ή σε περιοχές με μετανάστες/πρόσφυγες κ.α.), είτε μέσω της διεύρυνσης του λεγόμενου Διευθυντικού Δικαιώματος.

Όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις:

1) Πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

2) Καθιέρωση ακόμη πιο ελαστικών και επισφαλών σχέσεων εργασίας: μικροεργασία (mini jobs), συμβόλαια μηδενικών ωρών (zero hour contracts), λευκές συμβάσεις (white contracts). Δηλαδή απασχόληση όταν, όσο, όπως και όπου θέλει ο εργοδότης (έστω λίγες ώρες), με αμοιβή που ορίζει ο ίδιος και πιθανά χωρίς ασφάλιση.

Τέλος, αλλά όχι τελευταίο σε σημασία, σε σχέση με τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, ενδεικτικά ακούγονται μέτρα, όπως:

1) Περιορισμός έως και εξαφάνιση των δυνατοτήτων κήρυξης απεργιών από Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα κ.α.

2) Περιορισμός ή παρεμπόδιση της απλής συνδικαλιστικής δράσης, δηλαδή της διεκδίκησης των δικαιωμάτων σου, μέσα από τη κατάργηση της όποιας προστασίας παρέχει ο ν.1264/82.

3) Περιορισμός ή παρεμπόδιση της πιο στοιχειώδους λειτουργίας των Σωματείων, μέσα από τη κατάργηση (α)της όποιας προστασίας έναντι απόλυσης, των εκπροσώπων τους, (β)των όποιων στοιχειωδών δυνατοτήτων επικοινωνίας με τους εργαζόμενους (άδειες κ.α.).

4) Επαναφορά του lockout (ανταπεργίας), δηλαδή της δυνατότητας των εργοδοτών να κλείνουν οι ίδιοι τις επιχειρήσεις ή τμήματά τους, για να μην πληρώνουν όταν οι εργαζόμενοι θέλουν να απεργήσουν.

Μαχητικοί αγώνες – Αυτοοργάνωση – Πολιτική Γενική Απεργία Διαρκείας!

Αυτά τα μέτρα μας αφορούν όλους/ες, εργαζόμενους/ες σε ιδιωτικό, σε δημόσιο και δημοσιοποιημένο τομέα. Αφορούν τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, όποια/ον χτυπιέται ή θα χτυπηθεί από τα Μνημόνια. Κύριος στόχος των Μνημονιακών είναι η κατάργηση του δικαιώματος των δικαιωμάτων μας, η κατάργηση της δυνατότητας όποιας αντίδρασης/αντίστασης εργατικής ή κοινωνικής. Θέλουν, να μην μπορεί κανείς να απεργήσει ή να αντιδράσει στα Μνημόνιά τους, στοχεύοντας στην πλήρη ατομικοποίησή μας.  

Απέναντι σ’ αυτή την ολομέτωπη επίθεση, πρέπει να προετοιμαστούμε. Είναι μια σκληρή μάχη, όπου πρέπει να μπούμε αποφασισμένοι, να τη φτάσουμε μέχρι το τέλος, ακολουθώντας το παράδειγμα των γάλλων και βέλγων συναδέλφων μας, που επί μήνες παλεύουν ενάντια στο «νόμο Κομρί».

Με Γενικές Συνελεύσεις, με επιτροπές αγώνα, εκδηλώσεις, ενημερώσεις σε χώρους δουλειάς,  γειτονιές, σε σχολεία/σχολές, παντού. Να ανοίξουμε τον δρόμο για μαζικές διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις, απεργίες, για Γενική Απεργία Διαρκείας, με στόχο να βάλουμε τέλος στα σχέδια κυβέρνησης-δανειστών. Να τσακίσουμε στην πράξη τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, νέους και παλιούς μνημονιακούς.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ