Κεντρική ›› Κείμενα ›› Καλέσματα ›› ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ 2017
13.05.17
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ 2017

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΜΑΗ 2017

Προσυγκέντρωση στις 10 πμ Εγνατία με Αγ. Σοφίας

Επτά χρόνια έχουν περάσει από το πρώτο μνημόνιο και το σύνολό των εργαζομένων νοιώθει έναν οδοστρωτήρα να περνά από πάνω τους. Με ένα μπαράζ απολύσεων, ανεργίας, μειώσεων μισθών, συντάξεων, εισοδημάτων, αύξηση φόρων και με την εργοδοτική τρομοκρατία να μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα. Αυτή την κατάσταση που επέβαλαν, σε συνεργασία με την Ε.Ε., όλες οι προηγούμενες παλαιομνημονιακές κυβερνήσεις, συνεχίζει και χειροτερεύει η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αφού υπέγραψαν όλοι μαζί το 3ο μνημόνιο (το Μνημόνιο διαρκείας - αυτό που θα γράφεται και θα ξαναγράφεται διαρκώς) μετατρέποντας το «ΟΧΙ» του δημοψηφίσματος σε «ΝΑΙ», τώρα με την 2η αξιολόγηση έρχονται να περάσουν  ένα νέο – και όχι το μοναδικό - πακέτο μέτρων.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Τα νέα βάρβαρα μέτρα, ύψους περίπου 4 δις ευρώ για τα έτη 2018-2019, που ακόμη δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως, ενδεικτικά θα περιέχουν:

  • Μείωση του αφορολόγητου από 1.1.2020 (ή το 2019 αν δεν πιαστούν οι «στόχοι»). Από 8.636 ευρώ θα μειωθεί στα 5.681. Δηλαδή θα φορολογούν σύνταξη ή μισθό 474 ευρώ.
  • Μείωση των κύριων συντάξεων από 1/1/2019, κυρίως μέσα από τη κατάργηση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, σε περίπου 900.000 συνταξιούχους που παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από τα 700 ευρώ, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα χάσουν από 1-2 συντάξεις το χρόνο. 
  •  Περικοπές περίπου 447 εκατ. ευρώ επιπλέον για το 2018 σε επιδομάτα ανεργίας, τέκνων, φτώχειας και φυσικών καταστροφών, στήριξης οικογενειών, αλλά επιπλέον μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ.
  • Νέα αξιολόγηση και κινητικότητα (στο δημόσιο) και περιορισμούς στον αριθμό των συμβασιούχων.
  • Ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας – ιδιωτικοποιήσεις, με πώληση μετοχών όπως το 30%-40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ή το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ακολουθούν τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), η ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ (των δυο μεγαλύτερων οργανισμών νερού).
  • Άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τουλάχιστον 30 το χρόνο. Τσαλαπατώντας την  απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταργούν μια εργατική και λαϊκή κατάκτηση ενός και πλέον αιώνα, την Κυριακάτικη αργία.
  • Στα λεγόμενα εργασιακά: (α)Όλες οι αντεργατικές αλλαγές των προηγούμενων μνημονίων παρατείνονται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο του 2018 (για όσο διαρκεί ο ESM προβλέπει η «συμφωνία») και (β)Απελευθερώνονται ουσιαστικά οι ομαδικές απολύσεις. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το πότε ακριβώς θα νομοθετηθούν ορισμένα από τα πρόσθετα αντεργατικά μέτρα, για τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, για την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος κ.α..

STOP στα ψέματα των Μνημονιακών κυβερνήσεων

Σε σχέση με τα ψέματα και τις ανοησίες για τα λεγόμενα αντίμετρα, να μη ξεχνάμε ότι αυτά για να εφαρμοστούν θα πρέπει να υπάρχει πλεόνασμα της τάξης του 3,9% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν αυτό επιτευχθεί, θα έχει γίνει στις πλάτες των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων από την περαιτέρω φτωχοποίηση τους λόγω των μνημονίων!

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

Η ακραία φτώχεια (οι συνάνθρωποι μας που δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες), που ήδη πλήττει 1,5 εκ. άτομα ή το 13,6% της κοινωνίας (από 2,2% το 2009 και 8,9% το 2011) θα χτυπήσει κόκκινο,  την ίδια ώρα που 500 ή 1.000 «οικογένειες», τραπεζίτες, δανειστές και μεγάλοι επιχειρηματίες, ντόπιοι και ξένοι θησαυρίζουν, από την εφαρμογή των Μνημονίων. Απέναντι σε όλους αυτούς, είμαστε όλοι εμείς, οι παραγωγοί κάθε πλούτου, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας.  Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία, πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε. Ενωτικά και μαχητικά, με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, απεργίες, καταλήψεις και επιτροπές αγώνες παντού, να προετοιμάσουμε ακόμη και Γενική Απεργία Διαρκείας, αν χρειαστεί, για να συντρίψουμε όλες τις μνημονιακές πολιτικές, αυτούς που τις υποστηρίζουν. Για να σταματήσουμε την οικονομική και κοινωνική καταστροφή.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)