Κεντρική ›› Κείμενα ›› Διάφορα κείμενα ›› ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
14.06.17
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ Σ.Μ.Ε.Θ.

 

Το Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων Ρεθύμνου, να επιβάλλει ποινή 80 ωρών «κοινωνικής εργασίας» σε μαθητές Γυμνασίου για τη συμμετοχή τους στην κατάληψη του σχολείου τους το Σεπτέμβρη του 2016.

  Αυτή η δίκη και η συγκεκριμένη ποινή, αποτελούν μια συνέχεια του Κράτους Έκτακτης Ανάγκης που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου ήταν τα διάφορα μαθητοδικεία που καταδίκαζαν τους αγωνιζόμενους μαθητές γιατί πάλεψαν ενάντια στην υποβάθμιση των σχολείων τους και της δημόσιας εκπαίδευσης. Σήμερα, που η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο μνημονιακής επίθεσης, η επαναφορά του δόγματος «νόμος και τάξη» γίνεται γι’ αυτήν ολοένα και πιο επιτακτική.

  Η κυβέρνηση και όλο το αστικό-μνημονιακό μπλοκ έχει κάθε λόγο να φοβάται τους μαθητές και τις κινητοποιήσεις τους. Πρόκειται για μια γενιά της οποίας έχουν στερήσει και υποθηκεύσει το παρόν και το μέλλον. Γι’ αυτό και η δικαιοσύνη σπεύδει να επιβάλλει αυτήν την παραδειγματική και εκδικητική ποινή, την ίδια ώρα που εμφανίζει μια εξοργιστική ολιγωρία και μεροληψία όταν πρόκειται να δικάσει περιστατικά εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απλήρωτης εργασίας κλπ. Αυτήν την πλευρά της δικαιοσύνης την έχει βιώσει όλο το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, καθώς και το Σωματείο μας (βλ. υπόθεση Μπαχαράκης). Η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας που χαρακτηρίζει την ποινή «υπερβολική» είναι υποκριτική και δείχνει την έκταση του ξεπεσμού της κυβέρνησης.

  Οι μαθητές, καθώς και όσοι αγωνίζονται ενάντια στη μνημονιακή βαρβαρότητα μέσα ή έξω από τα σχολεία, δεν έχουν να απολογηθούν τίποτα και σε κανέναν. Αντίθετα είναι οι μόνοι που έχουν δικαίωμα να μιλάν.

  Σαν εργαζόμενοι και σαν εκπαιδευτικοί καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός, απαιτούμε την άμεση αθώωση των αγωνιζόμενων μαθητών, και δηλώνουμε ότι από τη μεριά μας θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την οικοδόμηση των αντιστάσεων ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων, για να κερδίσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή που μας αξίζει.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος,1ο γραφείο, στο ΕΚΘ (κάθε Τρίτη πρωί 10:30 με 12:30)

τηλέφωνο: 2310265730     e-mail:  somiekth@gmail.com                          ιστοσελίδα:   www.smeth.gr