Κεντρική ›› Κείμενα ›› Καλέσματα ›› Κάλεσμα στη πορεία του Πολυτεχνείου
16.11.17
Κάλεσμα στη πορεία του Πολυτεχνείου

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 5μμ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Αντιμέτωπους με την ζοφερή πραγματικότητα επτά χρόνια μνημονίων μας βρίσκει η επέτειος μίας εκ των κορυφαίων στιγμών του εργατικού και φοιτητικού κινήματος της Ελλάδας, η εξέγερση του πολυτεχνείου ενάντια στην επταετή χούντα. Η συγκυβέρνηση των συμφορών για τους εργαζόμενους, συνεχίζει το ‘έργο’ της με την τρίτη αξιολόγηση που περιλαμβάνει 95! προαπαιτούμενα,  μεταξύ άλλων α) ιδιωτικοποιήσεις ύψους 5.7 δις β) πώληση κόκκινων δανείων σε ξένα funds  γ) πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών δ) μείωση του αφορολόγητου ε) κατάργηση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία. Το ήδη συμφωνημένο μέτρο όσο αφορά την κήρυξη απεργίας προβλέπει την συμμετοχή του 51% των τακτοποιημένων μελών του σωματείου στην συνέλευση, ανοίγοντας εκτός των άλλων τον δρόμο για έλεγχο των μελών και της ψήφου των εργαζομένων από τις γνωστές ‘ανεξάρτητες αρχές’. Τέλος το 2018 πρέπει να πιαστεί το εξοντωτικό πλεόνασμα του 3.5% και ήδη στον προϋπολογισμό προβλέπονται μέτρα 1,8 δις που αφορούν περικοπές δαπανών, απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Όσο και να θέλει η άθλια συγκυβέρνηση να  κρύψει τα τρομακτικά αδιέξοδα με φιλοδωρήματα όπως το κοινωνικό μέρισμα, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Ο Τσίπρας την ίδια στιγμή που κλέβει την λαϊκή περιουσία, φορτώνει στους εργαζόμενους 2,4 δις για πολεμικούς εξοπλισμούς και δίνει όρκους πίστης στους αμερικανούς εμπλέκοντας την χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του Τράμπ με νέες βάσεις σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη. Έτσι σπιλώνει ο ‘αριστερός’ Τσίπρας τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, όπως την εξέγερση του πολυτεχνείου κατά της αμερικανοκίνητης χούντας!!!

Στην εξέγερση του πολυτεχνείου ηττήθηκαν όλες οι πολιτικές συναίνεσης, υπομονής απέναντι σε μια καλυτέρευση των συνθηκών σε μια δευτέρα παρουσία και οι εργαζόμενοι και η νεολαία έγιναν πρωταγωνιστές της πραγματικότητας νικώντας  τις αντεργατικές πολιτικές, την κατάργηση των συνδικαλιστικών και ατομικών ελευθεριών και τον σκοταδισμό της χούντας και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Έτσι και  σήμερα, 44 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ολομέτωπη επίθεση και να συγκροτήσουμε παντού εστίες αντίστασης, να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας σε κάθε χώρο δουλειάς και να οργανωθούμε ώστε να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων παλιά και νέα μνημόνια.

Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ)