Κεντρική ›› Κείμενα ›› Καλέσματα ›› Γενική Απεργία
Γενική Απεργία

Κάτω τα χέρια από το Δικαίωμα στην Απεργία

 

Όλοι στη Γενική Απεργία,

Πέμπτη 14/12, 10:30, Εγνατία με Αγίας Σοφίας 

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ

Κάτω η αντιδραστική/μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 

Νέοι και παλιοί Μνημονιακοί, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ΠΟΤΑΜΙΑ και κάθε καρυδιάς Μνημονιακοί ή νεοφιλελεύθεροι, δανειστές, τραπεζίτες, τοκογλύφοι, ντόπιοι και ξένοι, μαζί με τα ΜΜΕ (Μέσα Μαζικής «Ενημέρωσης»- προπαγάνδας) και τους απαραίτητους μαϊντανούς, ειδικούς, δημοσιογράφους, και σχολιαστές, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με απίστευτο θράσος, υποκρισία και κτηνωδία επιτίθενται ενάντια στο Δικαίωμα στην Απεργία.

Από την μια, η Αχτσιόγλου, η «υπουργός Εργασίας» που το παίζει τρελίτσα, ισχυριζόμενη ότι δεν τρέχει και τίποτε, ότι δεν περιορίζεται το δικαίωμα των εργαζομένων στην απεργία, μιας «που αυτό που ψηφίζουμε, το να απαιτείται για την απαρτία στη συνέλευση –που αποφασίζει για απεργία- των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το 1/2  των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης, είναι πολύ κοντά σε αυτό που ήδη ισχύει και που απαιτεί το 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών». Ταυτόχρονα αυτή η «υπουργός Εργασίας» ισχυρίζεται ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται όχι γιατί το απαιτούν ντόπιοι και ξένοι, δανειστές, τοκογλύφοι, τραπεζίτες, μεγάλοι επιχειρηματίες και λοιποί, αλλά γιατί «πιστεύει» ότι αυτό το μέτρο θα προωθήσει την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων!

Από την άλλη, τα «παπαγαλάκια» των ΜΜΕ, «δημοσιογράφοι», σκοτεινοί προπαγανδιστές και πιθανά ακριβοπληρωμένοι, βγαίνουν και λένε ότι «επιτέλους πρέπει να μπει ένα τέλος στην ασυδοσία των συνδικαλιστών, στην κατάχρηση των δύο, τριών ή μιας πολύ ισχνής μειοψηφίας, να αποφασίζει για απεργίες, για κινητοποιήσεις, για κλεισίματα δρόμων … , να μπει ένα τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών»!

«ΟΥΕ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ, ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ»

Ως  Πρωτοβάθμιο Σωματείο, Σωματείο Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης (ΣΜΕΘ), εκφράζουμε κατά πρώτο, τον αποτροπιασμό, την απέχθεια και την αηδία μας, προς όλα τα παραπάνω. Κατά δεύτερο καταγγέλλουμε την άθλια μεθόδευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να κατεβάσει αιφνιδιαστικά στην Βουλή, τροπολογία για τον ισχύοντα  συνδικαλιστικό νόμο 1264/82, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Δευτέρα 4/12/2017, για να ψηφιστεί την Τρίτη 5/12/2017 (την επόμενη ημέρα) και σε άσχετο νομοσχέδιο, ξεφτιλίζοντας ακόμη και τη στοιχειώδη λειτουργία του αστικού κοινοβουλίου.

Κατά τρίτο, ξεκαθαρίζουμε ότι η τροπολογία αυτή καταργεί επί της ουσίας το Δικαίωμα της απεργίας, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε  με αιματηρούς και μακροχρόνιους αγώνες. Η τροπολογία αυτή θα είναι μόνο η αρχή όχι μόνο για την πλήρη και τυπική κατάργηση του δικαιώματος στην απεργία ή και σε κάθε δυναμική διεκδίκηση, αλλά στοχεύει τελικά στην καθολική και πλήρη απαγόρευσή τους.

Κατά τέταρτο, δηλώνουμε ότι η άμεση απόσυρση της τροπολογίας, για να βελτιωθεί υποτίθεται (άραγε προς ποια κατεύθυνση;) δεν πρέπει να ξεγελάει κανέναν και καμία.

Σε σχέση με τις αθλιότητες και όλα τα εμετικά που εκστομίζουν όλοι αυτοί οι νέοι και παλιοί Μνημονιακοί και για την αποκατάσταση της απλής λογικής και της στοιχειώδους αλήθειας, σημειώνουμε τα εξής:

Α)Η κυρία «υπουργός εργασίας» συνειδητά λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι το 1/2  που θέλουν να επιβάλουν είναι το ίδιο ή σχεδόν με το 1/3 που ισχύει.  Γιατί, όπως και να το κάνουμε άλλο το 1/3 ή το 33,33% και άλλο το 1/2 ή 50%. Γιατί, επίσης, με τον ισχύοντα νόμο 1264/1982 ορίζεται ότι «για την απαρτία στην συνέλευση των συνδικαλιστικών οργανώσεων απαιτείται είτε το 1/3, είτε το 1/4, είτε και το 1/5 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, στην τρίτη εξ αναβολής συνέλευση ». Άλλο λοιπόν το 1/5 ή το 20% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών- για να γίνει μια συνέλευση- και άλλο το 1/2  ή το 50%!

Και για να γίνει η απάτη τους πιο κατανοητή, ας δούμε και αυτό το παράδειγμα. Έστω ένα Σωματείο με 1.000 εγγεγραμμένα μέλη και έστω ότι τα 500 μέλη είναι οικονομικά τακτοποιημένα, με τον ισχύοντα νόμο μπορεί αυτό το Σωματείο να αποφασίσει με το 1/5, δηλαδή με την παρουσία 100 μελών του-οικονομικά τακτοποιημένων και με την «ανώδυνη αλλαγή Αχτσιόγλου» θα απαιτείται το 1/2, δηλαδή παρουσία 250 μελών!

Β)Σε όλα αυτά τα Μνημονιακά και νεοφιλελεύθερα αρπακτικά που σκούζουν «για την ασυδοσία των συνδικαλιστών και φωνασκούν για την προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις μειοψηφίες των συνδικάτων», θέλουμε να θυμίσουμε, ότι θλιβερές μειοψηφίες, μέσα στην ελληνική κοινωνία, είναι όλοι αυτοί που έχουν επιβάλλει και υποστηρίζουν τα Μνημόνια.

Απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που στενάζει κάτω από τα Μνημόνια, αυτοί – οι Μνημονιακοί, είναι μια θλιβερή μειοψηφία, ακόμη και με την τυπική έννοια. Θυμίζουμε, ότι οι 2 Μνημονιακές συγκυβερνήσεις που βγήκαν από τις εκλογές του 2012 και του 2015, στο σύνολο των ψηφοφόρων-του εκλογικού σώματος κατείχαν ποσοστά περίπου 26% το 2012 και 22% το 2015. Θυμίζουμε το συντριπτικό ΟΧΙ σε ένα τρίτο Μνημόνιο, της κοινωνίας, στο δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2015.

Σαν Σωματείο επισημαίνουμε ότι για αυτές τις μειοψηφίες που έχουν καταστρέψει και καταστρέφουν δικαιώματα και κατακτήσεις, την αξιοπρέπεια και την δυνατότητα ή την ικανότητα της κοινωνίας για μια μελλοντική ανάπτυξη, αυτοί οι παπαγάλοι των ΜΜΕ δεν είπαν ποτέ τίποτε. Όπως επίσης δεν λένε τίποτα και ούτε πρόκειται να πούνε για τα πραγματικά δικά τους όνειρα και τα  πραγματικά σχέδια των δανειστών για να επιβάλλουν την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών και των κάθε είδους δυναμικών διεκδικήσεων.

Στα σχέδια των δανειστών είναι η επιβολή διάταξης που να απαιτεί από τα Σωματεία, αν θέλουν να κηρύξουν απεργία, να γίνεται συνέλευση με την παρουσία – για να υπάρχει απαρτία- του 1/2  των εγγεγραμμένων μελών του Σωματείου. Δηλαδή, με βάση το παράδειγμα το προηγούμενο,  να απαιτείται η παρουσία 500 μελών!

Καλούμε τα μέλη μας, αλλά και κάθε εργαζόμενο/η, κάθε νέα και νέο, κάθε συνταξιούχο, κάθε άνεργο και κάθε έναν που έχει πληγεί από τα Μνημόνια και τη κρίση ή που φοβάται ότι θα χτυπηθεί, να μην εφησυχάζουν από την αναβολή της κατάθεσης αυτής της τροπολογίας. Τους καλούμε επίσης να μην απογοητεύονται και να μην αδρανούν, από το αν δεν βλέπουν άμεσα μπροστά τους μια εκλογική λύση. Η μοναδική λύση απέναντι στα Μνημόνια και τη κρίση, απέναντι στην οικονομική και κοινωνική καταστροφή, είναι η δική μας κινητοποίηση. Η διαρκής πάλη, ένας αγώνας διαρκείας, για να υπερασπίσουμε τα στοιχειώδη εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα, για να προστατέψουμε τις δουλειές και τα δικαιώματά μας, τις ζωές και τις οικογένειές μας, την ίδια την κοινωνία.

Η αιφνιδιαστική κίνηση  της Κυβέρνησης, το περιεχόμενο της τροπολογίας και οι κορώνες κατά «των μειοψηφιών των συνδικαλιστών» δείχνουν  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι μνημονιακές δυνάμεις είναι υποταγμένες  και υλοποιούν  τις αντιδημοκρατικές, αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην ΕΈ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο. Όσο αιφνιδιαστικά η αντιδραστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέβασε αυτή τη τροπολογία, όσο αιφνιδιαστικά την απέσυρε προσωρινά, άλλο τόσο αιφνιδιαστικά μπορεί να την κατεβάσει πάλι σε άλλο νομοσχέδιο. Και μάλλον πρέπει να είναι σίγουρο ότι όταν θα ξαναέρθει η τροπολογία θα είναι χειρότερη, ως προς το δικαίωμα της απεργίας, και θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένη προς τις απαιτήσεις της τρόικας και του κεφαλαίου,.

Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η νεολαία πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, να στείλουμε ένα δικό μας μήνυμα και γιατί όχι να κάνουμε μια νέα αρχή. Η  Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη, που  έχει ήδη προκηρυχτεί πρέπει να είναι η αρχή και η προετοιμασία μιας Γενικής Απεργίας Διαρκείας.

 

 

Η 24ΩΡΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ

ΟΛΟΙ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος,1ο γραφείο, στο ΕΚΘ,

τηλέφωνο: 2310265730, e-mail:  somiekth@gmail.com ιστοσελίδα:   www.smeth.gr