Κεντρική ›› Κείμενα ›› Διάφορα κείμενα ›› Ανακοίνωση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ενσήμων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.
12.01.18
Ανακοίνωση για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ενσήμων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ ΜΑΣ

ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 4/2 στις 11:00 στο ΕΚΘ

 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι το σωματείο καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσουμε το νέο και ύπουλο χτύπημα στα ασφαλιστικά και στα εργασιακά μας δικαιώματα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, με αριθμό 45, που εκδόθηκε στις 7/12/17 και αφορά εργαζόμενους σε φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών φαίνεται να αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των ενσήμων- ημερών ασφάλισης (ΗΑ), για κάθε μήνα. Το αποτέλεσμα είναι, σε πολλές περιπτώσεις να χάνουμε ακόμα και τα μισά ένσημα!!! Σε ένα παράδειγμα που αναφέρεται στην εγκύκλιο για εργαζόμενους μερικής απασχόλησης όπως κατά βάση είμαστε, "ορίζεται" ότι :

Οι ημέρες ασφάλισης - για κάθε μήνα -για έναν εργαζόμενο καθηγητή μερικής απασχόλησης  θα υπολογίζονται ως εξής: [25 (ένσημα πλήρους ασφάλισης)x16 (συμφωνημένο εβδομαδιαίο ωράριο)/21(εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης)= 19 ημέρες ασφάλισης το μήνα. Δηλαδή, από εδώ και πέρα, δεν θα ισχύουν οι παλιοί τρόποι υπολογισμού των ΗΑ, δεν θα παίρνονται υπόψη ούτε καν οι εβδομαδιαίες παρουσίες στην εργασία μας!

 Με τον μέχρι τώρα υπολογισμό -των ενσήμων- ένας εργαζόμενος καθηγητής μερικής απασχόλησης με 10 ώρες την εβδομάδα, σε 5 ημέρες εργασίας, από 2 ώρες την ημέρα, θα έπαιρνε από 20 έως 22 ένσημα, τον μήνα. Με τον νέο υπολογισμό, ο ίδιος εργαζόμενος θα λαμβάνει (25x10)/21= 11,9 ένσημα. Ο νέος τρόπος συνάδει με την φιλοσοφία του ασφαλιστικού εκτρώματος που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου  όπου εισάγεται η έννοια της ανταποδοτικότητας και καταργούνται οι έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης στην ασφάλιση ή τα κατώτατα όρια που αποτελούσαν ένα δίχτυ προστασίας των αδυνάτων.

ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΑΡΧΩΝ ΤΡΟΠΟ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

ΩΡΕΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

ΕΝΣΗΜΑ/ ΜΗΝΑ

25×Χ(αριθμός ωρών)÷21=

ΕΝΣΗΜΑ

 

2

1

4-5

2.38

4

2

8-9

4.76

6

3

12-13

7,14

8

4

16-17

9.52

 

Ο νέος τρόπος υπολογισμού - αν ισχύσει- χτυπάει το πιο αδύναμο κομμάτι των εργαζομένων, αυτό της μερικής απασχόλησης (κάτι που δεν αφορά μόνο το δικό μας εργασιακό χώρο) και οι άμεσες συνέπειες, στον χώρο μας (στον οποίο κυριαρχεί συντριπτικά η μερική απασχόληση)θα είναι:

1)Να μην μαζεύουμε καν τα ένσημα είτε για ταμείο ανεργίας είτε και για την στοιχειώδη ασφάλισή μας.2) Να είμαστε πιο ανασφαλείς, άρα πιο χειραγωγίσιμοι από τους εργοδότες.3) Να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η ήδη δύσκολη προσπάθεια για συγκέντρωση των απαραίτητων ενσήμων για συνταξιοδότηση.

 

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες, πρέπει άμεσα να δράσουμε, για να  παρθεί πίσω πριν εφαρμοστεί, ο "νέος τρόπος υπολογισμού" των ενσήμων, όπως ορίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος και που αποτελεί βόμβα στα δικαιώματά μας! Όλοι στην γενική συνέλευση στις 4/2!!!

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ