Κεντρική ›› Κείμενα ›› Προκηρύξεις ›› ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Δευτέρα 15 Γενάρη

ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ στο ΔΡΟΜΟ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ & ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

12:30μμ Αγ.Βενιζέλου  &  6:30μμ Καμάρα

Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, η νεομνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τις εντολές της Τρόικας, ψηφίζει στις 15 Γενάρη, πολυνομοσχέδιο με πλήθος ακραίων νεοφιλελεύθερων μέτρων, τα οποία τσακίζουν ακόμη περισσότερα  - από τα εναπομείναντα - δικαιώματα των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Μέσα στις περίπου 1.500 σελίδες και στα 400 άρθρα, του πολυνομοσχεδίου, περιλαμβάνονται το σύνολο σχεδόν των προαπαιτούμενων/δεσμεύσεων, με τους τοκογλύφους δανειστές, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, με άλλα νομοθετήματα ή τροπολογίες θα φέρουν και τα υπόλοιπα (πχ για την εκποίηση των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ).

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Στο πολυνομοσχέδιο, που ήδη κατέθεσαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

 • Η επιβολή (άρθρο 211) της ελάχιστης συμμετοχής – απαρτίας στην Συνέλευση, για την κήρυξη απεργίας, για οποιαδήποτε Συνδικαλιστική Οργάνωση απαιτείται Συνέλευση, του μισού και πλέον, δηλαδή του 50% +1 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών. Μέτρο που στην ουσία καταργεί το κυριότερο όπλο των εργαζομένων, το δικαίωμα στην απεργία, και προσπαθεί να χτυπήσει τη δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων.
 • Η επιβολή (άρθρο 212) της καταβολής αποζημίωσης, από τον εργοδότη προς τον εργαζόμενο, για εργατικό ατύχημα, μόνο μετά από (πάρα πολλά χρόνια) τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ότι το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη κλπ!
 • Η επιβολή (άρθρο 176) πλαφόν, δηλαδή ανώτερου ορίου, στις απαιτήσεις μισθωτών, που προηγούνται σε περίπτωση  πτώχευσης του εργοδότη τους, έναντι άλλων πιστωτών! Δηλαδή, υποτίθεται ότι με το πολυνομοσχέδιο δίνεται προτεραιότητα στους μισθωτούς, όμως ουσιαστικά τους περιορίζει τις όποιες απαιτήσεις, στα –το πολύ – 9.670,32 ευρώ, ακόμη και αν οι εργοδότες τους οφείλουν παρά πάνω ή πολύ παραπάνω αμοιβές/μισθούς! Και επίσης θα πρέπει αυτές οι απαιτήσεις να έχουν προκύψει πριν από τον ορισμό του πρώτου πλειστηριασμού!!
 • Η ένταξη ακόμη περισσότερων ή σε μεγαλύτερο ποσοστό ένταξη δημόσιων ή κοινωφελών υπηρεσιών στο λεγόμενο Υπερ-Ταμείο (πχ, το 34% της Δ.Ε.Η. και οι συμμετοχές του δημοσίου σε ΕΛΤΑ,  ΕΥΔΑΠ, Ε.Υ.Α.Θ., αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας κλπ.), για το ξεπούλημα τους- την ιδιωτικοποίηση τους.
 • Η επιβολή (άρθρο 245) υποχρεωτικής παρουσίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία -πέρα από το διδακτικό ωράριο που ήδη έχει αυξηθεί- 30 ώρες την εβδομάδα και έως 6 ώρες την ημέρα. Δηλαδή, πέρα από το μάθημα πχ 22 ώρες, θα κάθονται υποχρεωτικά και άλλες 8, πιθανόν για να τους ζητηθεί, στη συνέχεια να κάνουν και κάποιες ώρες παραπάνω!
 • Η επιβολή (άρθρο 246) πιο αυστηρού χρονοδιαγράμματος και κριτηρίων για συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, που σημαίνουν να στοιβάζονται πολύ περισσότερα παιδιά, σε πολύ μεγαλύτερα τμήματα ή να καταργούνται σχολεία σε συνοικίες και χωριά, άρα να χρειάζονται μετακινήσεις μαθητών κ.α..
 • Η επιβολή, από 21 Φεβρουαρίου 2018 των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών- κάθε είδους, με κύριο στόχο την αποφυγή κάθε παρακώλυσης της διαδικασίας και μείωσης του πολιτικού κόστους.
 • Η κατάργηση των επιδομάτων τρίτεκνων και πολύτεκνων, που χορηγούσε ο ΟΓΑ, η καθιέρωση ενός νέου επιδόματος για κάθε παιδί, που θα χορηγεί ο ΟΓΑ και η επιβολή (άρθρο214) σε αυτό το νέο επίδομα εισοδηματικών κριτηρίων. Τα οποία όμως, έχουν ήδη τεθεί σχετικά χαμηλά και για κάποιες, μερικές χιλιάδες, τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, είτε θα μειωθεί η επιδότησή τους, είτε θα κοπεί τελείως.
 • Η καθιέρωση (άρθρο 215) αρχικά πιλοτικά, και μέσω του ΟΓΑ (σε συνεργασία με ΚΕΠΑ, ΗΔΙΚΑ κλπ), μιας ηλεκτρονικής διαδικασίας απονομής των κάθε είδους προνοιακών παροχών, σε χρήμα, όπως αναπηρικά επιδόματα τυφλών, παραπληγικών, διαβητικών κ.α., ή  σε είδος, όπως πάσο για συγκοινωνίες, κοινωνικό τιμολόγιο σε ΔΕΗ, δημοτικά τέλη κ.α.. Όμως, ταυτόχρονα, με το άρθρο αυτό επιβάλλουν, πέρα από όσα μέχρι τώρα ίσχυαν, δηλαδή ιατρικές εξετάσεις, πιστοποιητικό των ΚΕΠΑ (κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας), (α)την «παράλληλη προσθήκη, δεδομένων για τις καθημερινές δραστηριότητες του ατόμου με αναπηρία» και (β)»την εκτίμηση της δυνατότητας των ατόμων με αναπηρία να φέρουν σε πέρας δραστηριότητες σε διάφορους τομείς της καθημερινής τους ζωής». Που σημαίνουν πολύ απλά και Μνημονιακά, ότι αργά ή γρήγορα, αυτές οι δαπάνες θα καρατομηθούν.

Ίσως, από τα πιο ενδεικτικά, της Μνημονιακής και νεοφιλελεύθερης λογικής αυτού του πολυνομοσχεδίου, είναι τα εξής:

 1. Καταρχήν, με το πολυνομοσχέδιο (α)κατά απαίτηση των δανειστών, απαλλάσσουν τους ξένους τεχνοκράτες του ΤΑΙΠΕΔ, από τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες για την υπόθεση των 28 ακινήτων του Δημοσίου, στην οποία είχαν κριθεί κατηγορούμενοι!, (β)γεμίζουν τη χώρα με ακόμη περισσότερα καζίνο-δίνονται ακόμη περισσότερες άδειες, σε περισσότερες περιοχές!
 2. Επιβάλουν, και μάλιστα υποχρεωτικά, για τις όποιες εργατικές διαφορές-ως προς τις αμοιβές (δεδουλευμένα κλπ)- τον θεσμό της διαμεσολάβησης. Δηλαδή, ο εργαζόμενος που έχει μια εργατική διαφορά και διεκδίκηση από τον οποιοδήποτε εργοδότη του, στο εξής, θα πρέπει: πριν πάει στα δικαστήρια, να πάει στη διαμεσολάβηση- μαζί με τον εργοδότη του! Αν δεν πάει, τότε ουσιαστικά δεν θα μπορεί να πάει στα δικαστήρια! Για να πάει στην διαμεσολάβηση, θα πρέπει να πληρώσει κάποια χρήματα. Για παράδειγμα ορίζεται ότι η ελάχιστη αμοιβή του διαμεσολαβητή θα είναι 170 ευρώ για εργασία μικρότερη των 2 ωρών. Επίσης ορίζεται ότι η παραπάνω εργασία, για πάνω από 2 ώρες, του διαμεσολαβητή, κοστίζει το ελάχιστο 100 ευρώ, την ώρα! Επίσης, αν γίνει συνάντηση ή συναντήσεις με τον μεσολαβητή, θα είναι υποχρεωτική και η παρουσία δικηγόρων! Όλα αυτά, σημαίνουν πολύ μεγαλύτερο κόστος σε χρήμα και χρόνο για κάθε εργαζόμενο και άρα θα οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερη αποτροπή από το να διεκδικήσουν, μέσω αυτής της οδού,  οι εργαζόμενοι το δίκιο τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το τελευταίο, η διαμεσολάβηση, δεν ήταν στα απαιτούμενα των δανειστών.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Το πολυνομοσχέδιο, τα όποια νεοφιλελεύθερα μέτρα και τα διαρκή Μνημόνια δεν αντιμετωπίζονται ούτε με 24ωρες, επετειακές «ντουφεκιές» ή ξεχωριστές κινητοποιήσεις, ούτε μόνο από κάποιους ικανούς (παρατάξεις ή κόμματα), χωρίς εμείς οι ίδιοι να κάνουμε τίποτα. Στο κάτω-κάτω, τέτοιου είδους λύσεις μας οδήγησαν μέχρι εδώ. Η μοναδική διέξοδος – που ακόμη δεν την έχουμε πιστέψει- βρίσκεται στη δική μας ενεργοποίηση, συμμετοχή και κινητοποίηση. Μας λείπει η πίστη στις δικές μας δυνάμεις, σε έναν αγώνα διαρκείας, ακόμη και σε μια γενική πολιτική απεργία διαρκείας ενάντια σε πολυνομοσχέδια και Μνημόνια. Για την ανατροπή της σημερινής άθλιας και επικίνδυνης κατάστασης, που πλέον δεν αφορά μόνο τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα, αλλά πλέον χτυπάει ή ακουμπάει τις δημοκρατικές ελευθερίες μας, αλλά και την απειλή της άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής της χώρας μας σε πολέμους και συγκρούσεις, που στην περιοχή μας αλλά και παγκόσμια ολοένα και μεγαλώνουν.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 32, 4ος όροφος,1ο γραφείο, στο ΕΚΘ (κάθε Τρίτη πρωί 10:30 με 12:30)         

τηλέφωνο: 2310265730          e-mail:  somiekth@gmail.com                         ιστοσελίδα:   www.smeth.gr