Κεντρική ›› Κείμενα ›› ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
03.04.18
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Ανασφάλιστοι χιλιάδες εκπαιδευτικοί στα Φροντιστήρια

μετά από απόφαση βόμβα του ΕΦΚΑ»

 

Αιφνιδιαστικά στις 7/12/2017 αποστέλλεται από την Κεντρική Διοίκηση Ασφάλισης προς όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ η εγκύκλιος με αρ. 45/2017 όπου τροποποιεί τον τρόπο ασφάλισης των εργαζομένων καθηγητών με μερική απασχόληση σε φροντιστήρια Μ.Ε και κέντρα Ξένων Γλωσσών. Καταπατώντας κάθε έννοια του Κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και καταργώντας τις υπάρχουσες και ισχύουσες διατάξεις για την ασφάλιση των μερικά απασχολούμενων, η Διοίκηση του ΕΦΚΑ επιχειρεί μια βάναυση επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπώντας το ποιο ευάλωτο κομμάτι της εργασίας, αυτό των μερικός απασχολούμενων.

Με απόφαση της Διοίκηση του ΕΦΚΑ ορίζετε ότι ο αριθμός των ημερών ασφάλισης στους εκπαιδευτικούς με μερική απασχόληση στα φροντιστήρια θα γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τις ώρες εργασίας ανά εβδομάδα!!!, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ υπόψη ΟΥΤΕ ΟΙ ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που απασχολήθηκε ο καθηγητής/τρια μηνιαίος (ακόμα και αν εργάστηκε όλες τις ημέρες του μήνα!), ΟΥΤΕ ΟΙ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΧΕΣ (ακόμα και αν αυτές μπορεί να ξεπερνούν και το βασικό μισθό!). Επισημάνουμε ότι το έγκριτο και έγκυρο Δεκαπενθήμερο Επιστημονικό Περιοδικό, "Δ.Ε.Ν." (Δελτίο Εργατικής Νομοθεσίας), κατά την δημοσίευση του υπομνήματος που απέστειλε το ΣΜΕΘ προς τον ΕΦΚΑ, χαρακτηρίζει την απόφαση της Διοίκησης "ως η μη ορθή και άδικη" και επίσης κατά τη δημοσίευση της εγκγκλίου του ΕΦΚΑ, σχολιάζει την ρύθμιση ότι είναι "Κατ' απόκλισιν από τους Κανόνες που εφαρμόζονται για την Μερική Απασχόληση".

Ιδιαίτερα αίσθηση προκαλεί η θρασύτητα της Διοίκησης του ΕΦΚΑ που μια τόσο σοβαρή αλλαγή, που θα αποκλείσει χιλιάδες εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους από τις απολαβές ακόμη και της στοιχειώδους ασφάλισης και που καταπατά εργατικές κατακτήσεις ετών, επιχειρεί να την επιβάλει εν’ μέσο ενός παραδείγματος!!!, στην τελευταία σελίδα (στα ψηλά γράμματα) μιας προχειρογραμμένης εγκυκλίους.

Το Σ.Μ.Ε.Θ. αντιδρώντας από την πρώτη μέρα που έγινε γνωστό το ζήτημα απέστειλε υπόμνημα προς την διοίκηση του ΕΦΚΑ ζητώντας εξηγήσεις και ξεκίνησε εβδομαδιαίες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω τα γραφεία του ΕΦΚΑ. στην Θεσ/νίκη. Στις μέχρι σήμερα πιέσεις που έχουμε ασκήσει, όλοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά δηλώνουν αναρμόδιοι, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κυβερνητική εντολή.

Απαντώντας στην αναλγησίας της Διοίκησης του ΕΦΚΑ που δεν έχει μπει καν στον «κόπο» να δώσει εξηγήσεις όπως υποχρεούται αλλά και στο παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας με τον ΕΦΚΑ να πετάει το μπαλάκι στο Υπ. Παιδείας αυτό με την σειρά του στο Υπ. Εργασίας και πάλι πίσω στην υπηρεσία, την στιγμή που η οργή και αγανάκτησή γιγαντώνεται μιας και ο νέος τρόπος υπολογισμού έχει αρχίσει να εφαρμόζεται με τα ένσημα μας να μειώνονται στο μισό.

Υπερασπίζοντας τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και δηλώνοντας ανυποχώρητοι καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε συσπείρωση γιατί αν η ρύθμιση αυτή ισχύσει για τους εκπαιδευτικούς, αργά ή γρήγορα θα επιβληθεί στο σύνολο των εργαζομένων με μερική απασχόληση.

ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ

στις 10:00π.μ. έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ),Αριστοτέλους 15-17